top of page

Uniek interview met Frans Violet: 40 jaar liefde voor brassband!


Kampioenenfoto op het Vara Blazersfestival 1985

Brassband Willebroek werd opgericht in 1979 en viert dit jaar dus zijn 40ste verjaardag. Ideale gelegenheid om af te spreken met de oprichter en bezieler van de meest succesvolle brassband van België: Frans Violet. Tussen 2 repetities voor het Belgisch kampioenschap door komen we samen in een gezellige kroeg in Willebroek. We overlopen samen het ontstaan van de band, bespreken waar de sterktes liggen en lonken vooruit naar de toekomst.


Frans kreeg de liefde voor de brassband in het koperensemble van wijlen Albert De Keyser. Weliswaar met Franse hoorns en trompetten, maar men speelde daar enkel brassbandmuziek. En dit zo’n 50 à 60 jaar geleden. Echt pionierswerk!


Op de Belgische brassbandkampioenschappen zag hij de competitie tussen Midden-Brabant en Kortrijk die eind jaren 70 de toonaangevende bands waren. En daar wou Frans tussen staan, duellerend voor het ticket richting Europees kampioenschap. Want als Frans iets doet, dan wil hij het goed doen en als het even kan uitzonderlijk goed. Hij is duidelijk een perfectionist.


In 1979 werd BB Willebroek opgericht, in de schoot van de muziekacademie. In het begin was het niet altijd eenvoudig muzikanten te vinden en er werd al eens een optreden gegeven met een hoorn in plaats van alto… Het niveau steeg stelselmatig. Een eerste keer werd meegedaan aan het Belgisch kampioenschap, wel met maar 2 bassen. Al snel werden ze kampioen in de lagere afdeling.


Bij de eerste deelnames in de A-afdeling verloren ze een 2 à 3-tal keer nipt van de concurrenten. Het jaar van de grote doorbraak was 1985 waarbij ze zowel het Belgisch kampioenschap als de grote prestigieuze VARA wedstrijd in Nederland wonnen. Al snel was duidelijk dat BB Willebroek geen eendagsvlieg was.


Ondertussen kent iedereen het indrukwekkende palmares van BB Willebroek: 21 keer nationaal kampioen, 3 keer Europees Kampioen en huidig wereldkampioen. En dit regelmatig met een vernieuwde band. Frans blijft werken met jeugdige muzikanten die enthousiast zijn en gemotiveerd zijn om iets moois te bereiken. Hij haalt heel veel voldoening uit de samenwerking met de jeugd en geniet ervan om hen beter te zien worden.


Het feit dat Frans zonder stokje dirigeert komt onvermijdelijk ook aan bod. Maar een brassband heeft nu eenmaal zo’n kleine bezetting dat je bij wijze van spreken iedereen kunt aanraken. Het is veel gemakkelijker om contact te hebben dan bijvoorbeeld in een groot symfonisch orkest. “En”, vertrouwt Frans me toe, “ik zou een gevaar zijn voor de ogen van de muzikanten op de eerste rij terwijl de rest toch niet zo vaak naar de dirigent kijkt...”


Het typeert wel opnieuw de perfectionist in hem: hij zou iedere noot in 10 stukjes willen kappen om duidelijk te maken in welk tempo en hoe die gespeeld moet worden. Er wordt gezocht tot een oplossing gevonden is die werkt. Als je dan beseft dat er meerdere manieren zijn om iets goed te brengen, dan stopt de zoektocht nooit.

Wat ook opvalt bij het dirigeren is dat Frans nog veel “werkt” tijdens de uitvoering. Inspelen op wat er rondom hem gebeurt, dat vindt hij belangrijk om het geheel nog beter te maken. En dat gebeurt naar de individuele muzikant toe. Soms wordt dat geïnterpreteerd als een onduidelijk stijl maar het is zijn manier om gevoel over te brengen met gebaren. Het typeert wel opnieuw de perfectionist in hem: hij zou iedere noot in 10 stukjes willen kappen om duidelijk te maken in welk tempo en hoe die gespeeld moet worden. Er wordt gezocht tot een oplossing gevonden is die werkt. Als je dan beseft dat er meerdere manieren zijn om iets goed te brengen, dan stopt de zoektocht nooit. Wat kunnen we nog doen om het interessanter te maken. Het concert komt altijd te vroeg want het proces is nooit ten einde. Je kan het zien als een schilder die blijft zoeken naar extra penseelstrepen op het canvas.


Wat is het geheim achter de fantastische klank die BB Willebroek keer op keer ten toon spreidt? Want sound is immers HET handelsmerk van BB Willebroek die tot op heden zijn gelijke niet kent. Vanaf het begin werd vooral de zeer specifieke sound van enkele Engelse topbands als Black Dyke, Desford Colliery, Brittania Building Society en Grimethorpe Colliery als voorbeeld gesteld. Terwijl zij de laatste tijd de algemene trend volgen en voor meer power dan sound opteren blijft Frans trouw aan die hemelse sound.

Major Peter Parkes: Frans' grote voorbeeld als dirigent op zijn huwelijk.

Dat geheim is in eerste instantie het feit dat Frans werkt met eigen leerlingen die hij zelf gevormd heeft in de schoot van de Academie voor Muziek en Woord Willebroek. Daar genieten ze een zeer goede opleiding en zij die wensen verder te studeren als professioneel muzikant kunnen terecht in de Kunsthumaniora Brussel en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Op die manier hebben ze dezelfde techniek en speelstijl aangeleerd en denken ze hetzelfde. Frans kent dan ook de sterktes en zwaktes van alle muzikanten en hij zet hen in op de best mogelijke manier.


Daarnaast helpt het absoluut gehoor van Frans natuurlijk ook mee om de perfecte sound te realiseren. Geen enkel detail ontgaat hem. Koppel dit aan de gave om de moeilijkste passages te ‘verwoorden’ en je hebt het recept om succes te hebben.


Voor het 40-jarig bestaan wordt een heus gala-concert georganiseerd in San Marco Village te Schelle op

28 maart 2020. In deze prachtige zaal met zijn fantastische akoestiek zal het publiek kunnen genieten van het ene muzikale hoogstandje na het andere. En de All-Star Band met oud-leden van de band stond al langer op het verlanglijstje van Frans. Hoogtepunt van de avond wordt ongetwijfeld het Massed Band optreden waarbij zowel de jeugd als de huidige band samen met de All Star Band op het podium aantreden. Alle details omtrent dit unieke concert kunnen teruggevonden worden via de website van de band.


Wat brengt de toekomst? Zolang de gezondheid het toe laat en het blijft draaien met de “jeugd”, blijft Frans trouw op post. Daarnaast is Young Willebroek ondertussen zijn kinderschoenen ontgroeid en heeft zoon Lode die band succesvol overgenomen. Als droom voor de toekomst zou hij met een nieuwe jeugdband willen starten terug met echte tieners, met de bedoeling om de jonge muzikanten beter te maken. En zo wordt de toekomst van Brassband Willebroek verzekerd.

1.052 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page